Tel/Fax: +4 0254 548.072
rozh-TWenfrdehuitrutr

În anul 2017 numarul zilele libere este de 14, atat pentru cei din sistemul bugetar, cat si pentru cei care lucreaza in mediul privat (in crestere cu 2 fata de anul 2016).

Read More: Zile libere in 2017

In ulima perioada de timp, firmele romanesti devin tot mai atractive pe piata muncii din strainatate, unde (datorita diferentelor salariale) ofera servicii in constructii, agricultura, industria prelucratoare, etc. Este important ca firmele care presteaza servicii in strainatate sa cunoasca si prevederile legislative aduse de HG 582/2015 care mofica si completeaza  HG 518/1995 privind drepturile şi obligaţiile deplasări în străinătate.

Read More: Delegarea sau detasarea in strainatate

Pentru cetatenii unui stat membru care lucreaza sub 24 luni sau pentru persoana detasata intr-un alt stat membru certificatul A1 (fost E101 sau E103) confirmă faptul că vă achitaţi contribuţiile sociale în altă ţară din Uniunea Europeană (UE), dacă sunteţi detaşat sau lucraţi în mai multe ţări în acelaşi timp. Atasam si modelele de documente.

Read More: A1 - Detasarea angajatilor in strainatate

Ucenicia la locul de munca reprezinta formarea profesionala realizata in baza unui contract de ucenicie la locul de munca. Ucenicia la locul de munca se organizeaza pentru nivelurile 1, 2 si 3 de calificare, stabilite prin legislatia in vigoare.

Read More: Ucenicia la locul de munca

Conform legii, delegarea reprezinta exercitarea temporara, din dispozitia angajatorului, de catre salariat, a unor lucrari sau sarcini corespunzatoare atributiilor de serviciu in afara locului sau de munca. Totusi, referitor la acest aspect pot exista nelamuriri, in contextul in care o companie angajeaza pe cineva care isi desfasoara activitatea la sediul firmei.

Read More: Diurna angajatilor delegati

In Codul Muncii, informatii despre regulamentul intern se regasesc la Titlul XI - Raspunderea Juridica. Avem un capitol dedicat Regulamentului intern, cu 6 articole. Conform art. 241, Regulamentul intern se intocmeste de catre angajator, insa doar dupa ce s-a consultat cu sindicatul sau cu reprezentantul salariatilor.

Read More: Regulamentul intern 2016