Tel/Fax: +4 0254 548.072
rozh-TWenfrdehuitrutr

Impozitele se indexeaza anual

Atentie! Impozitele si taxele locale se indexeaza anual din 2016. Majorari de 500%

Odata cu intrarea in vigoare a noului Cod fiscal, de la 1 ianuarie 2016, discutam despre indexarea anuala a taxelor si impozitelor, in loc de cea efectuata la trei ani, ca pana in prezent.
 
In cuprinsul Legii 227/2015 privind Codul fiscal se mentioneaza astfel ca indexarea taxelor si impozitelor locale va fi intocmita de catre consiliile locale:
Indexarea impozitelor si taxelor locale Art. 491. - (1) in cazul oricarui impozit sau oricarei taxe locale, care consta intr-o anumita suma in lei sau care este stabilita pe baza unei anumite sume in lei, sumele respective se indexeaza anual, pana la data de 30 aprilie, de catre consiliile locale, tinand cont de rata inflatiei pentru anul fiscal anterior, comunicata pe site-urile oficiale ale Ministerului Finantelor Publice si Ministerului Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice.
(2) Sumele indexate conform alin. (1) se aproba prin hotarare a consiliului local si se aplica in anul fiscal urmator. La nivelul municipiului Bucuresti, aceasta atributie revine Consiliului General al Municipiului Bucuresti. In efectuarea indexarii, se va tine cont de rata inflatiei pentru anul fiscal anterior.
 
Sa vedem insa si ce anume va reglementa, incepand din 2016, majorarea impozitelor si taxelor locale de consiliile locale sau consiliile judetene. Noul Cod fiscal care nu a intrat inca in vigoare aminteste de noile criterii care se aplica si mentioneaza ca se poate majora impozitul pe teren cu pana la 500%, incepand cu al treilea an, pentru terenul agricol nelucrat 2 ani consecutiv.
Iata care sunt noile precizari:
Art. 489. - (1) Autoritatea deliberativa a administratiei publice locale, la propunerea autoritatii executive, poate stabili cote aditionale la impozitele si taxele locale prevazute in prezentul titlu, in functie de urmatoarele criterii: economice, sociale, geografice, precum si de necesitatile bugetare locale, cu exceptia taxelor prevazute la art. 494 alin. (10) lit. b) si c).
(2) Cotele aditionale stabilite conform alin. (1) nu pot fi mai mari de 50% fata de nivelurile maxime stabilite in prezentul titlu. (3) Criteriile prevazute la alin. (1) se hotarasc de catre autoritatea deliberativa a administratiei publice locale.